expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

12 Temmuz 2013 Cuma

"Bosna Sen Benim Annemsin"





Bosna Savaşı sırasında ben küçüktüm hafızamda sadece ismi vardı 
savaş kötüydü zalimdi
zarar gören masumlardı
ve annem dua eder ağlardı savaşın bitmesi için
Bosna savaşına tanık olmasam da savaşın tüyler ürperten hikayesini bizzat yaşamış olan Leyla'nın aynı isimle romanını okumak nasip oldu, Bir kez daha ülkemde savaş olmadığı için şükrettim,İnşaALLAH  gezi parkı olayları da son bulur bu ülke huzuru hak ediyor
bizi kaosa sürüklemek isteyenlere meydan vermeyelim.



                      




Anne... Anne, hala seni hayal ediyorum... Ablam... Abim... 
Her gece sizi düşünüyorum... 
Yoksunuz... Yoksunuz... Yoksunuz... 
Sizi arıyorum, sizi arıyorum... 
Nereye gidersem gideyim sizi görüyorum... 
Anne... Baba... Neden yoksunuz? 
Bosna Sen Benim Annemsin... 
Bosnam benim sana annem diyeceğim... 
Annem Bosna, ablam Srebrenica... Yalnız kalmayacağım... 
Bosna Sen Benim Annemsin... Annem Bosna, ablam Srebrenica...Yalnız kalmayacağım...

Bir mucize'dir

Mavi Kelebeğin Hikayesi


Bosna ve Kosova’daki katliamlarda öldürülen sivillerin gömüldüğü toplu mezarların yeri bilinmiyordu,
ki pek çoğunun halen de bilinmiyor. Söylenenlere göre toplu mezarların saklanmasında gösterilen itina pek az şeyde gösterilmiş.

Mezarlar hem derin kazılmış hem de üstü kapatıldıktan sonra çevrenin doğal bitki örtüsüne uygun olarak yeşillendirilmiş. Bugüne değin bu işlerle (toplu mezar bulma) ilgilenen insanların kullandıkları yöntemler (uydu resimleri vb) bu yüzden pek işe yaramamış.
Mevcut coğrafyanın belli bazı bölgelerinde kelebek nüfusunda ciddi bazı artışlar gözlemlenmiş.Bu bölgeleri inceleyen uzmanlar bu bölgelerdeki bitki örtüsünde de tuhaf bir zenginleşme keşfetmişler.

Toplu mezarlara gömülen cesetler toprağa karıştıkça toprağın besleyiciliğini artırmışlar (mineral vb yönünden), ve bu da bölgede bulunan misk otu ya da yavşan otu olarak bildiğimiz bitkinin coşup fışkırmasına, ve bu da yalnızca bu bitki ile beslenen mavi kelebek nüfusunun artan besin miktarına paralel olarak artmasına sebep olmuş.


Bunun nasıl olduğunu anlamak için araştırma yaparlarken bu yerlerin altındaki cesetlere ulaşmışlar, araştırma derinleşmiş, ve toplu mezarlara ulaşmışlar. Olay basına yansıyınca yerel halk da araştırmaya katılmış ve öncelikli bölgeler belirlenip bu yolla pek çok toplu mezara ulaşılmış

8 yorum:

  1. Avrupanın göbeğinde olanlara sessiz kalınmasını hala anlayamıyorum bizim uzaktan içimiz burkuluyor kimbilir onlar ne acılar yaşadı inşallah bizim ülkemizde artık huzur bulur.

    YanıtlaSil
  2. kopyalıyabilirmiyim .dün yayınlayacaktım nette degildim ...sağolasın ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. anlamadım ki?,yazıyı diyosan kopyalayabilirsin

      Sil
  3. kopyalayıp linkini vereyim mi demek istemiştim.teşekkür ederim ...hım ..tamam dün bende unutmadıgıma dair post yayınlayacaktım .senin kadar net anlatamıyabilirdim .iyi ki yayınlamamışım kendi postumu demek istemiştim .

    YanıtlaSil
  4. bu kitabı okurken içim parçalanmıştı o kızcağızın yaşadıklarına herkes katlanamaz.bu arad canımbloğunuçok beğendim ve bende beklerim
    ;) sevgiler..

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...